اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

أهلا وسهلا


Halaqah Jakarta merupakan blog di bawah kelolaan ahli Halaqah Jakarta yang dianggotai oleh muslimin muslimat Ukrida. Ukrida merupakan salah sebuah universitas yang terletak di Jakarta Barat.

Kami berharap usaha untuk membumikan jiwa-jiwa insan ke arah penerapan Islam yang sebenar-benarnya mengikut acuan Al-Quran dan As-Sunnah akan dipermudah dan diredhaiNya.

Salam Ukhwah! Salam Mujahadah!


Wednesday, February 03, 2010

Tema Al-Quran ul Karim

Assalamualaikum wbt.

Dengan nama Allah yang Maha Penyayang lagi Maha Pengasih.

"Segala puji bagi Allah yang telah menurunkan kitab (Al-Quran) kepada hamba-Nya dan Dia tidak menjadikannya bengkok."[QS 18;1]

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad saw. Tanggal 2 Februari, ta'lim Drs Muchlish disampaikan dengan jayanya yang mana ustaz menyentuh tema pada Al-Quran. Setiap kali ta'lim, ustaz amat menekankan pentingnya interaksi dengan al-Quran. Bagaimana? 5 langkah yaitu; membaca, memahami, mentadabbur, mengamalkan, dan mendakwahkan.Al-Quran merupakan salah satu kekuasaan Allah yang diturunkan melalui Rasulullah saw sebagai utusan. Terdapat 7 tema yang mencakup isi al-Quran.

* Meluruskan aqidah dan kepercayaan ummat manusia.

Aqidah yang Allah cakupkan adalah percaya adanya Allah, Rasul dan hari akhirat. Percaya adanya Allah, pencipta manusia. Dalam Islam, Allah Maha Pengasih Maha Penyayang dan Maha Adil. 99 nama Allah harus diketahui.

Allah mempunyai 99 nama, kurang stau seratus. Sesiapa menghafaznya akan memasuki syurga. Allah itu ganjil dan menyukai bilangan yang ganjil. [HR Bukhari & Muslim]

Islam agama yang benar ini tidak dapat dibandingkan dengan agama lain. Contohnya, agama Yahudi, penganut Yahudi menganggap Tuhannya bersifat pemarah dan tegas. Tetapi, bagi Nasrani, Tuhannya punya anak. Rasul, bagi Islam, hanya manusia biasa punya anak dan ibu, yang diterima utusan dan memberi syariat serta menyampaikan. Bagi Yahudi dan Nasrani, rasul itu dikira anak tuhan mereka.Hari Akhirat, bagi Islam, adalah hari pembalasan. Dunia ini hanya adalah ibarat sawah untuk bercucuk tanam. Hasilnya akan diperoleh akhirat nanti. Bagi Yahudi dan nasrani, kelak mereka yakin mereka akan menjadi penghuni syurga.

* Menetapkan kemuliaan manusia dan hak-haknya.

Allah muliakan manusia yaitu ciptaan-Nya yang paling istimewa kerana dikurniakan akal. Buktinya, Allah melantik utusan-Nya dari kalangan manusia. Semua manusia adalah sama. Pangkat, darjat tidak penting di sisi Allah. Oleh itu, kita tidak perlu untuk berasa rendah diri sesama manusia. Tapi, bersikap rendah diri lah pada Allah.

* Beribadah kepada Allah dan bertaqwa kepada-Nya.

"Wahai manusia! Sembahlah Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dan orang-orang sebelum kamu, agar kamu bertaqwa." [QS 2;21]

"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka veribadah kepada-Ku."[QS 51;56]

* Membersihkan jiwa manusia dari penyakit-penyakit jiwa dan kotoran dunia.

"Dialah yang mengutus seorang Rasul kepada kaum yang buta huruf dari kalangan mereka sendiri, yang membacakan mereka ayat-ayat-Nya, menyucikan jiwa mereka dan mengajarkan mereka Kitab dan Hikmah, meskipon sebelumnya, mereka benar-benar dalam kesesatan yang nyata."[QS 62;2]

Kesesatan yang nyata di sini adalah orang yang hidup tanpa tujuan. Jadi, apakah tujuan Allah ciptakan kita? Jawapannya di [QS 51;56]. Dan apakah tujuan hidup kita?

* Membentuk keluarga dan berlaku adil kepada wanita.

Pesan Ustaz, "Didiklah anak sebaik-baiknya kerana anak adalah penyejuk mata bila dilihat dan penyenag hati bila diingat. InsyaAllah."

* Membentuk ummat yang menjadi saksi bagi manusia.

* Mengajak, membangun kehidupan manusia dengan semangat tolong-menolong.

InsyaAllah keunggulan Islam akan tampak.

InsyaAllah, ta'lim kali ini akan disambung pada 2 minggu lagi. InsyaAllah. Sahabat semua dijemput. =D

Info Pengajian Drs Muchlish, anjuran Masjid Nurul Hikmah;

Setiap bulan,
2 kali pengajian
pada hari Selasa
minggu pertama dan minggu ketiga.

[nanti akan diberitahu oleh ahli Halaqahjakarta]

InsyaAllah. Moga Allah permudahkan urusan kalian.

Wallhua'lam. Wasssalam.

0 comments:

Post a Comment